Tuğba Özay’dan ‘Kardeş Şehir’ önerisi
İSTANBUL (İGFA) – Türkiye’nin Doğu, Güneydoğu, Akdeniz, İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerini sallayan ve 11 ilini yıkıp geçen felaketin ardından, afet bölgesine çok sayıda ünlü isim de yardım için gitti.
Onlardan biri de Tuğba Özay oldu. Annesi öğretmen Duygu Özay’la 17 gün deprem bölgesinde kalan Özay’dan, dikkat çeken bir öneri geldi.
Türkiye’nin her ili için “Kardeş Şehir Projesi” önerisinde bulunan Tuğba Özay, Onur Akay Medya’da yer alan “Her ilimiz için bir “Kardeş Şehir Projesi” geliştirelim!” başlıklı bugünkü yazısında şu ifadeleri kullandı:
“Benim fikrim her ilimiz için bir “Kardeş Şehir Projesi” geliştirelim. Ve çok hızlı bir şekilde harekete geçirelim bu projeyi. Nasıl ki şehirlerimizin yurt dışlarında kardeş şehirleri var, bence bu kardeş şehir projesini kendi vatanımız için acilen uygulamaya geçirelim. Hem böylelikle kaotik ortamdan kurtuluruz, hem de herkes asli görevinin bilincinde olup kiminle muhatap olacağını daha net ölçüde bilir.
Örneğin, “Hatay ilimize iki kardeş şehir belirlensin. Atıyorum Ankara ve İstanbul sadece Hatay’a yardım sağlasın.
Örneğin Adıyaman’a Rize, Malatya’ya, Trabzon, Maraş ‘a İstanbul kardeş şehir olsun. Çünkü cidden ortam çok karışık. Hem askerimiz, hem dernekler, hem STK’lar hem gönüllüler koordineli çalışsın. Her yere her şey gidiyor ama kim nereye ne gönderiyor, kime ulaşıyor belirsiz bir ortam var. Fakat kardeş şehir projesi yaparsak eğer, yardımlar çok daha hızlı ve layığında olur diye düşünüyorum. Şu anda destekler de azalmaya başladı. Biz bu destekleri bu şekilde çoğaltabilir ve daha organize olabiliriz. Çünkü inanın bu uzun bir süreç ve her kafadan kaotik sesler çıkması hepimizi yordu. Ama en çok yorulanlar depremzede yurttaşlarımız.
Haydi, “Kardeş Şehir Projesi” başlatılsın.”
Bu arada edinilen bilgiye göre kayıtlara geçen ilk “Kardeş Şehir” uygulaması, 1. Dünya Savaşı sonrasında, Birleşik Krallık’ın Keighley şehri ile Fransa’nın Poix-du Nord şehirleri arasında 1920 yılında imzalanmış olup, 2. Dünya Savaşı sonrasında ülkeler arasında uygulanan Kardeş şehir projesi, coğrafi olarak uzakta olan yerleşim yerlerinin kültürel ve ticari alışveriş amacıyla oluşturdukları birliktelik olarak tarif edilmektedir.
Hatırlanacağı gibi, 2000’li yıllarda ise şehir eşleştirme uygulaması, şehirler arasında stratejik uluslararası ticari bağlantılar oluşturmak için giderek daha fazla kullanılmaya başlandı.